luni, 17 martie 2014

Candidoza bucala, persoane frecvent afectate si profilaxia infectiei



Candidoza este cea mai frecvent intalnita micoza a cavitatii orale. Este o infectie fungica ce poate sa apara si la nivelul altor mucoase, iar principalul agent implicat este Candida albicans.  
Candida albicans este o ciuperca ce se gaseste in mod normal in cavitatea bucala si la nivelul altor tesuturi ale organismului, insa in cantitate mica, aceasta nefiind patogena pentru un organism sanatos.


Aspect si simptome

Candidoza bucala se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni/pete albe, aderente de mucoasa in interiorul obrajilor sau pe limba, care pot sa fie dureroase si sangereaza usor daca sunt zgariate.
Poate sa mai apara o senzatie de arsura si gust neplacut, dificultati la inghitire sau senzatie de corp strain. In forme avansate, aceste leziuni se pot raspandi spre gingii, palat, amigdale, faringe sau esofag, tract digestiv, plaman si ficat.

Cand apare candidoza bucala?

Aceasta infectie poate sa afecteze pe oricine, deoarece ciuperca vinovata de aparitia candidozei se gaseste in mod normal in organism, in sistemul digestiv, piele sau gura, fara a provoca leziuni. Se manifesta doar in conditiile in care apar factori care favorizeaza inmultirea ei si invadarea tesuturilor din jur.

Apare mai des la copiii mici sau persoanele mai in varsta. Tinerii si adultii sanatosi se confrunta cu candidoza in general atunci cand exista factori favorizanti: igiena dentara deficitara, la purtatorii de proteze, folosirea excesiva a apei de gura, in sarcina, tratament cu antibiotice abuziv sau pentru perioade lungi de timp, persoanele care utilizeaza inhalatori cu corticosteroizi (in cazul astmului bronsic), chimioterapie sau radioterapie. 

Candidoza bucala apare de obicei in conditii de imunosupresie, cand sistemul imunitar al organismului este slabit, in prezenta anumitor medicamente care favorizeaza inmultirea bacteriei sau atunci cand organismul este afectat de anumite boli: diabet zaharat slab controlat, prezenta unor afectiuni care determina xerostomia (gura uscata), infectii vaginale fungice, cancer, HIV/SIDA.

Profilaxie
  • Igiena orala adecvata si consultatiile periodice la dentist.
  • Evitarea fumatului.
  • Schimbarea periutei de dinti atunci cad este uzata sau dupa infectii ale cavitatii orale.
  • Clatirea gurii dupa antibiotice sau alte medicamente. 
  • Consumul de iaurt neindulcit in timpul tratamentului cu antibiotice.
  • Limitarea consumului de zahar.

Masuri de reducere a disconfortului

  • Consumul de lichide reci.
  • Consumul alimentelor usor de inghitit si folosirea paiului pentru lichide.
  • Clatirea gurii cu solutie salina (apa cu sare).

Tratament

Formele usoare de Candidoza bucala, in cazul unui organism sanatos se pot vindeca si fara tratament iar simptomele sunt minore si nu apar complicatii.
Formele severe ale infectiei necesita tratament antifungic. 
Se mai pot folosi antiseptice orale si solutii saline (apa cu sare) pentru clatirea gurii.



Postari populare