vineri, 25 aprilie 2014

Gingivita de sarcina, o problema frecventa a femeilor insarcinate


www.freedigitalphotos.net
O mare parte dintre femei ajung sa se confrunte cu probleme stomatologice in timpul sarcinii. Gingivita de sarcina reprezinta inflamatia tesutului gingival si este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeile insarcinate.
In mod normal, consultatiile de rutina reusesc sa previna urgentele stomatologice si sa combata problemele dentare inainte de a se agrava.

Cu toate acestea, cea mai frecventa problema stomatologica in perioada unei sarcini este gingivita de sarcina, o inflamatie deranjanta a gingiei indusa de modificarile hormonale. Aceasta este reversibila cu ingrijirea adecvata.

Gingivita gravidica reprezinta o inflamatie a tesutului gingival, a marginii libere a gingiei initiata de placa bacteriana si exacerbata de modificarile hormonale care se produc in timpul sarcinii. Aceasta cedeaza dupa nastere, atunci cand nivelul hormonilor revine la normal, fara a provoca leziuni permanente.

Simptomele gingivitei din  timpul sarcinii

Simptomele gingivitei de sarcina sunt aceleasi cu cele ale gingivitei comune, cu exceptia faptului ca severitatea inflamatiei nu este corelata cu nivelul de placa bacteriana prezent la nivelul dintilor. Simptomele pot varia de la inflamatia usoara pana la hiperplazie gingivala severa, durere si sangerare intensa, insa este necesara prezenta placii bacteriene chiar si in cantitate minima pentru ca gingivita sa se produca.

Preventia

Igiena orala impecabila si absenta placii bacteriene impiedica aparitia gingivitei si in cazul in care aceasta este asociata cu modificarile hormonale din timpul sarcinii. Mentinerea consultatiilor stomatologice de rutina in timpul sarcinii si igiena orala corecta efectuata in fiecare zi sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii orale si reducerea simtomelor gingivitei gravidice.

In situatiile in care apar probleme dentare in timpul sarcinii, cea mai buna perioada pentru a le trata este trimestrul al doilea. Urgentele, cum sunt durerea, abcesul dentar, trebuie tratate imediat. 

Cum se manifesta gingivita:
  • Inflamatia gingiei cu modificarea culorii (gingia este rosie sau chiar violacee) si a texturii (nu mai exista aspectul de "coaja de portocala").
  • Sangerare la periaj.
  • Placa bacteriana este prezenta pe suprafetele dentare.

Postari populare