Dictionar de termeni medicali


Află mai multe despre termenii uzuali folosiți în stomatologie, noțiuni de anatomie, afecțiuni dentare, substanțe și materiale folosite de medicii stomatologi sau laboratoarele de tehnică dentară și mai ales, află despre ce vorbește dentistul tău!


A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  X  Z

 

A
Abces dentar - Colectie de puroi localizata, bine delimitata, rezultata in urma unei infiltrari bacteriene in tesuturile dentare. Abcesul dentar este insotit de congestia si tumefactia zonei afectate, durere prin distensia tesuturilor si evolueaza spre crearea unei fistule prin care secretia purulenta se va drena.
Ablatie dentara - Indepartarea lucrarilor dentare cimentate in cavitatea orala. Se face prin descimentare sau taiere.
Abraziune - Uzura mecanica patologica a tesuturilor dure dentare care apare ca urmare a frictiuni dintre dinti si corpuri straine.
Acrilat - Material folosit pentru confectionarea unor proteze dentare.
Adeziv - Substanta care creaza aderenta intre doua suprafete.
Afta - Leziune foarte frecventa a mucoasei bucale, dureroasa, care se vindeca dupa 7-10 zile. Debuteaza cu o senzatie de prurit si evolueaza cu aparitia unei ulceratii bine delimitate.
Agenezie - Lipsa de formare a mugurilor dentari.
Alginat - Material care se foloseste pentru amprentarea campului protetic.
Alveola - Cavitate a osului maxilar in care sunt implantati dintii.
Amalgam - Aliaj metalic folosit ca material de obturatie care contine mercur, argint si diferite alte metale in diferite concentratii. Este un material nefizionomic (culoare gri-argintiu), foarte ieftin si rezistent.
Amprenta - Copia negativa, fidela a unui camp protetic, mulaj luat unui dinte sau grup de dinti si tesutului inconjurator. Este folosita pentru realizarea lucrarilor protetice fixe si mobile, modelelor de studiu pentru tratamentele ortodontice.
Analgezie - Disparitia senzatiei dureroase.
Antiseptic - Substante antibacteriene care pot fi aplicate pe tesuturile vii, pe piele, pentru distrugerea bacteriilor. Pot sa fie bactericide sau bacteriostatice.
Apex - Varful radacinii dintelui.
Atritie dentara - Proces fiziologic de uzura dentara datorat contactelor dintre dinti. Apare frecvent la dintii temporari.


B
Bactericid - Subtanta care distruge bacteriile (antibiotice, substrate dezinfectante).
Biopsie - Prelevarea unui tesut pentru a fi studiat microscopic pentru analiza anatomo-patologica.
Bont dentar - Portiunea coronara a unui dinte pregatit pentru adaptarea unei cororane protetice prin slefuire pe toate fetele a 1-2 mm din grosime.
Bresa edentata - Absenta de pe arcada a unuia sau mai multor dinti.
Bruxism - Scrasnirea puternica din dinti, mai ales in timpul somnului. Acest obicei vicios poate sa duca la aparitia abraziunii dentare, fracturi, dureri ale maxilarelor sau cefalee. Pot sa existe cauze multiple, locale, cum ar fi ocluzia incorecta, lucrari protetice, obturatii neadaptate corect sau generale: cauzate de anxietate, stres.


C
Calcifiere - Proces fizionomic de depunere a calciului in tesuturi.
Camera pulpara - Spatiu in interiorul coroanei dentare, acoperita de dentina, in care se afla pulpa dentara.
Canal radicular -  Canal care contine pachetul vasculo-nervos al dintelui. Traverseaza radacina dintelui, de la apex pana la camera pulpara, si este acoperit de dentina si cement radicular.
Candidoza bucala - Infectie fungica a mucoasei bucale (Candida Albicans), care se manifesta prin senzatie de arsura, corp strain in faringe si limba cu aspact incarcat, cu depuneri albicioase. Se transmite usor prin contact cu persoane infectate sau apare ca urmare a folosirii antibioticelor.
Caria dentara - Proces cronic distructiv care provoaca necroza tesuturilor dentare. Incepe la nivelul smaltului, penetreaza in dentina si poate sa evolueze spre camera pulpara, provocand infectarea pulpei sau spre suprafata dintelui provocand fracturarea acesteia.
Cauterizare - Metoda chirurgicala prin care se ard tesuturile care inconjoara o leziune pentru a provoca hemostaza si vindecarea rapida.
Cement - Tesut dur dental care acopera radacina dintelui si protejeaza dentina in continuarea smaltului la nivelul radacinii dentare.
Chiuretaj - Curatarea/ razuirea in scop terapeutic a peretilor unei cavitati cu ajutorul unei chiurete pentru a indeparta formatiunile patologice prezente.
Ciment - Adeziv pentru fixarea coroanelor dentare, cu rol izolant (protejeaza terminatiile nervoase).
Compozit -  Material de obturatie fizionomic utilizat pentru restaurari dentare. Reface morfologia dentara, asigura rezistenta la masticatie si estetica prin gama de nuante disponibile.
Coafaj direct - Metoda conservatoare de tratament in cazul unor cavitati carioase profunde cu deschiderea punctiforma a camerei pulpare. Pulpa dentara este acoperita cu o substanta neiritanta, antiseptica si care stimuleaza dentinogeneza, pentru mentinerea vitalitatii pulpare si evitarea tratamentului endodontic.
Coafaj indirect - Metoda aplicatat in cazul cariilor profunde, aproape de camera pulpara dar fara deschiderea acesteia, prin care se asigura protectia/ izolarea pulpei fata de agenti fizici si chimici prin folosirea anumitor materiale dentare aplicate la baza cavitatii, sub materialul de obturatie. Aceste materiale au rolul de a izola pulpa dentara si a stimula mecanismele de neodentinogeneza.
Colet dentar - Zona intermediara intre radacina dentara si coroana dentara, poate fi anatomic (jonctiunea smalt cement) sau clinic (insertia epiteliala a parodontiului marginal).


D
Decapusonare - Manopera chirurgicala de indepartare a fibromucoasei ce acopera coroana unui dinte (frecvent molarul de minte), cu scopul de a facilita eruptia acestora.
Demineralizare - Scaderea constituentilor minerali ai smaltului dentar. Se produce in mod natural in timpul mesei, urmata de remineralizare prin constituentii si sistemele tampon salivare. Suprafata demineralizata frecvent, care nu reuseste sa se remineralizeze, devine poroasa si mai aderenta pentru bacteriile care determina aparitia cariilor dentare.
Dentina - Tesut dur, calcifiat, este acoperita de smalt la nivelul coroanei dentare, de cement la nivelul radacinii, si acopera camera pulpara si canalele radiculare. Este mai putin mineralizata si dura in comparatie cu smaltul, dar contine canaliculi dentinari prin care trec terminatii nervoase.
Dentinogeneza - Procesul de formare a dentinei.
Detartraj - Procedura profilaxica de igienizare a cavitatii orale care consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului supra si subgingival de pe suprafetele dentare. Sunt indepartate in acelasi timp petele si coloratiile inestetice de la suprafata dintilor sau a lucrarilor protetice. Repetarea acestei proceduri la interval de 6 luni - 1 an, in functie de necesitate, reduce riscul aparitiei cariilor si a afectiunilor gingivale datorate depunerilor de tartru.
Diastema - Spatiu de dimensiuni variabile care apare intre incisivii centrali superiori si inferiori.



E
Ectopie dentara - Anomalie dentara de pozitie: eruptia unui dinte in afara pozitiei lui normale pe arcada.
Edentatie - Pierdere a unuia sau mai multor dinti de pe arcada dentara. Poate sa fie partiala sau totala, la nivelul uneia sau a ambelor arcade dentare.
Egresiune dentara - Eruptie dentara accelerata pe arcada cu depasirea planului de ocluzie, determinata de absenta dintelui antagonist. Migrarea verticala a dintelui se face impreuna cu osul alveolar.
Extirpare devitala - Indepartare a pulpei dentare devitalizate din cavitatea pulpara si canalele radiculare, dupa necroza acesteia prin inflamatie/traumatisme sau insensibilizare prin mijloace chimice.
Extirpare vitala (Pulpectomia) - Procedura endodontica chirurgicala de indeparteaza a pulpei dentare inflamate/infectate vii dupa insensibilizarea acesteia prin anestezie. Este o etapa din cadrul tratamentului endodontic care necesita mai multe sedinte. Dupa extirparea pulpei dentare se face tratamentul mecanico-antiseptic al canalelor radiculare, obturatia/sigilarea radiculare si reconstructia coronara.



F
Fateta dentara - Lucrare protetica subtire care reface partea vizibila a unui dinte, estetic si functional (de forma si culoarea dintelui natural). Poate sa fie realizata in laboratorul de tehnica dentara - ceramica, sau in cabinetul stomatologic - compozit. Necesita slefuire minima a dintilor si poate fi folosita pentru corectarea unor defecte de forma, pozitie sau culoare.
Fistula - Canal care se formeaza spontan sau chirurgical in urma unei infectii, cu rolul de a drena secretiile unei glande sau cavitati, eliminarea secretiilor purulente in cazul unei infectii dentare.
Frenectomie - Eliminarea chirurgicala a frenurilor labiale hipertrofice.
Frenoplastie - Corectarea chirurgicala a frenurilor labiale si linguale scurte.



G
Gangrena - Proces septic/infectie survenita la nivelul pulpei dentare devitalizate (dupa ce aceasta si-a pierdut vitalitatea).
Gutiera - Dispozitiv de plastic subtire, transparent, confectionat in laboratorul de tehnica pe baza amprentei dentare, care acopera dintii unei arcade dentare. Are rol de protectie fata de abrazia dentara, bruxism (se poarta in timpul noptii), protejarea dintilor in cazul purtatii lucrarilor protetice si reconstructiilor dentare, traumatisme la sportivi, sau suport pentru fluorizarea dentara sau albirea dentara.
Gingivita - Inflamatie a mucoasei gingivale.
Gingivoplastie - Remodelare chirurgicala a tesutului gingival in scop fuctional sau estetic.
Glosita - Inflamatie a mucoasei limbii care se manifesta prin: congestie, atrofie a papilelor gustative si durere.



H
Halena fetida/ Halitoza - Respiratie urat mirositoare, miros neplacut al cavitatii bucale. Poate avea cauze in cavitatea orala:  microorganismele din cavitatea bucala, procesele fermentative ale alimentelor, procese patologice, carii, igiena precara, tulburari ale tractului digestiv sau poate sa indice alte afectiuni generale (diabet zaharat, afectiuni gastro-intestinale etc).
Hemostaza - Oprire a unei hemoragii.


I
Implant dentar - Piesa sub forma unui surub, din titan, care inlocuieste radacina unui dinte absent de pe arcada dentara. Este introdus in interiorul osului in locul radacinii dintelui care va fi inlocuit, iar ulterior (dupa vindecarea osoasa) se fixeaza o coroana dentara pe acest surub.
Imobilizare dentara - Manopera de consolidare a dintilor parodontotici (cu mobilitate crescuta) prin aplicarea unei benzi de material dentar pe fetele linguale ale dintilor si reducerea mobilitatii acestora.
Incluzie dentara - Situatie patologica in care un dinte complet format nu erupe pe arcada dentara si ramane intraosos mult dupa incheierea perioadei normale de eruptie. Frecvent: molarii de minte si caninii.



L
Lambou - Fragment de tesut (mucoasa, periost) decolat de osul alveolar prin incizie, care se foloseste pentru a acoperi o alta zona.
Leucoplazie - Transformare patologica a unei mucoase, cu potential de malignizare, intr-un tesut de culoare albicioasa. Apare ca o pata sau placa alba pe mucoasa.
Lidocaina - Anestezic local, cu efect rapid, cel mai frecvent folosit in stomatologie.
Lipom - Formatiune benigna de tesut adipos.
Luxatie dentara - Dislocare a dintelui, care ramane in alveola sa. Sunt afectate ligamentele alveolo-dentare si determina mobilitatea anormala a dintelui.



M
Macrodontie - Anomalie dentara care se caracterizeaza prin prezenta unor dinti mariti in volum pe arcada dentara. Este ereditara si poate sa afecteze toate grupele de dinti, localizat sau generalizat.
Malocluzie dentara - Inchidere incorecta a gurii. Raport anormal intre dintii celor doua arcare, cu contacte premature, aliniere necorespunzatoare a dintilor, edentatii.
Molar - Dinte asezat posterior pe arcada dentara, voluminos, cu suprafata mare si mai multe radacini, care are rol in sfaramarea si macinarea alimentelor in cavitatea oral.



N
Nevralgie - Durere acuta si intensa localizata pe traictul unui nerv.



O
Obturatie coronara (fizionomica, fotopolimerizabila) - Reconstructie a coroanei dentare dupa indepartarea tesutului distrus de caria dentara (Plomba). Este realizata cu materiale estetice, de culoarea dintilor naturali, care fac priza in cateva minute prin fotopolimerizare si este adaptata astfel incat sa refaca morfologia dintelui
Obturatie radiculara (de canal) - Sigilare a canalelor radiculare dupa finalizarea tratamentului endodontic. Este urmata de obturatia coronara.
Ocluzie dentara - Reprezinta modul in care dintii de pe maxilarul inferior vin in contact cu dintii de pe maxilarul superior. Raportul dintre arcadele dentare in plan sagital, transversal si vertical cu dintii in contact.. Muscatura.
Ortodontie - Ramura a stomatologiei care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor pe arcadele dentare.
Osteita - Infectie a tesutului osos.



P
Placa bacteriana - Pelicula densa bacteriana care adera la suprafetele dentare si poate duce la aparitia cariilor prin demineralizarea smaltului si la afectarea tesuturilor de sustinere dentare. Este indepartata prin igienizare dentara.
Plaga postextractionala - Leziunea tesutului alveolar in urma extractiei dentare.
Profilaxie dentara - Metode de prevenire a bolilor dentare.
Proteza dentara - Lucrare confectionata in laboratorul de tehnica dentara cu scopul de a restaura morfofunctional tesuturile dentare absente de pe arcade. Proteza dentara se face la indicatia medicului stomatolog pe baza amprentelor dentare si adaptarea ulterioara in cavitatea orala in sedintele de proba. Materialele folosite sunt biocompatibile, rezistente la fortele masticatorii si estetice.
Punte dentara - Proteze partiale fixe indicate pentru protezarea unor brese edentate (sunt potrivite pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara). Puntile dentare sunt fixate la nivelul dintilor restanti prin  acoperirea unor dintile stalpi cu coroane totale sau partiale si includerea lor in lucrare. In functie de materialele din care sunt confectionate (metalice, metalo-compozite, metalo-ceramice, integral ceramice etc) pot sa fie fizionomice (estetice) sau nefizionomice (metal vizibil in cavitatea orala).
Pulpita - Inflamatie a pulpei dentare sub actiunea unor agenti patogeni sau traumatisme. Apare sensibilitate dentara sau durere.



R
Rebazare - Inlocuire completa a bazei unei proteze dentare fara a inlocui arcada. Necesara in cazul resorbtiei crestelor alveolare, cand protezele nu mai pot fi fixate si retinute in cavitatea orala.
Radiografie panoramica (ortopantomografie OPT) - Radiografie extraorala care cuprinde maxilarul si mandibula. Ofera o privire de ansamblu asupra arcadelor dentare, oaselor maxilare, raportul cu sinusurile maxilare, dintii inclusi sau alte formatiuni existente la acest nivel.
Radiografie retroalveolara - Radiografie intraorala tintita pentru un dinte sau un numar mic de dinti vecini. Se observa coroana si radacina dentara, procesele patologice de la acest nivel si raportul cu formatiunile vecine.
Resorbtie radiculara/ Rizaliza - Scurtare treptata a radacinii unui dinte temporar si caderea acestuia de pe arcada sub actiunea mugurelui dintelui permanent si a pulpei dintelui temporar.
Rezectie apicala - Metoda chirurgicala de indepartare a apexului dentar si a tesuturilor infectate de la nivelul radacinii dentare in conditiile in care acesta portiune nu mai poate fi tratata insa dintele are implantare osoasa buna si poate fi tratat corespunzator dupa indepartarea 1/3 apicale a radacinii.



S
Sialoree - Secretie exagerata de saliva.
Sigilare - Procedura profilaxica de acoperire cu un material sigilant a santurilor si fosetelor de pe suprafetele ocluzale ale dintilor pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare.
Sindesmotomie - Manopera de sectionare a ligamentului circular al dintelui pentru a facilita extragerea acestuia din alveola.
Sinus maxilar - Cavitate plina cu aer situata in interiorul osului maxilar. In cursul manoperelor stomatologice (extractiile dentare de exemplu) la nivelul maxilarului superior trebuie verificata o posibila comunicare oro-antrale si inchiderea acesteia.
Smalt - Tesut mineralizat care acopera dentina si camera pulpara la nivelul coroanei dintelui.
Soc anafilactic - Urgenta medicala majora indusa prin patrunderea in organism a unui substante straine care determina o reactie alergica severa.
Soc hipovolemic - Reducerea volumului de sange circulant prin hemoragie sau deplectie lichidiana, care produce un deficit acut de substante nutritive si oxigen la nivelul celulelor si tesuturilor.
Stomatite - Inflamatii localizate la nivelul mucoasei bucale.



T
Tartru dentar - Placa bacteriana mineralizata atasata pe suprafetele dintilor. Are culoare galbuie si poate sa fie localizat supragingival si subgingival. Este indepartat prin detartrajul cu ultrasunete.
Trema - Spatiere interdentara care apare intre dintii superiori sau inferiori (exceptii incisivii centrali - vezi diastema).
Trismus - Contractura involuntara a muschilor ridicatori ai mandibulei, care limiteaza deschiderea gurii.



U
Ulceratie - Proces patologic de distrugere a unui tesut sau mucoasa cu formarea unei solutii de continuitate (leziune).


V
Vasodilatatie - Marirea diametrului (dilatarea) vaselor sangvine prin relaxarea fibrelor musculare netede din peretii lor si cresterea fluxului de sange.


X
Xerostomie - Senzatie de gura uscata datorata secretiei insuficiente de saliva.
Xerocheilie - Uscare a buzelor.



Z
Zaharina - Indulcitor sintetic necaloric care nu este metabolizat de flora microbiana bucala.
Zirconiu - Metal bioinert (nu afecteaza tesuturile) care este utilizat in stomatologie ca baza de sustinere pentru lucrarile protetice ceramice.

Postari populare