miercuri, 22 iulie 2015

Apa de gură cu clorhexidină: indicații și efecte secundare

The Print Ad Daring to shock was done by Grey London advertising agency for brand Corsodyl, GlaxoSmithKline.

Clorhexidina este un antiseptic oral extrem de eficient în inhibarea formării plăcii bacteriene dentare și pentru prevenirea inflamației gingivale. Acțiunea sa antibacteriană este puternică și de lungă durată, aproximativ 12 ore.
Clorhexidina poate fi găsită sub forma de geluri 1%, spray-uri 0,1-0,2%, lacuri, însa cea mai frecventă variantă de utilizare este sub formă de apă de gură, soluție alcoolică cu o concentrație între 0,1-2%. Este disponibilă in trei forme: digluconat, acetat și hidroclorura, însă în majoritatea preparatelor disponibile este folosit digluconatul de clorhexidina.
Preparate comerciale: Corsodyl 0,2%, Eludril 0,1%, Paroex 0,12% și altele.

Atentie!
Desi clorhexidina are o acțiunea antibacteriană puternică și de lungă durată, efectul ei poate fi inhibat de folosirea pastei de dinți cu lauril sulfat de sodiu imediat înainte sau după clătiri (detergent din compoziția pastelor de dinți cu acțiune antimicrobiană). Este recomandată crearea unui interval de timp între periaj și clătire mai mare de 30 de minute.  

Indicații

Clorhexidina este mult mai eficientă în scop preventiv decât pentru tratamentul unor afecțiuni deja instalate.
Este utilizată cu success ca adjuvant al igienei orale și profilaxiei profesionale: detartraj/ surfasaj și periaj. Se recomandă clătirile cu clorhexidină pentru un control mai bun al plăcii bacteriene și îmbunătățirea sănătății gingivale în special la pacienții parodontopați tratați, pentru menținerea rezultatelor terapiei, prevenirea recidivelor sau controlul unei flore orale incompatibile cu starea de sănătate.
Înainte de tratamentele stomatologice, clătirile cu clorhexidină scad încărcătura bacteriană și ajută la decontaminarea cavității orale.
Clătirile cu clorhexidină sunt benefice pentru pacienții cu cario-activitate mare prin reducerea nivelelor de Streptococcus mutans și pentru controlul plăcii după aplicarea aparatelor ortodontice fixe. De asemenea pot să reducă incidența, durata și severitatea ulcerațiilor aftoase minore.
Utilizarea clorhexidinei post-chirurgical este urmată de îmbunătățiri ale vindecării. Aplicațiile topice sunt indicate și pacienților cu fracturi maxilare sau imobilizați. Spray-urile cu clorhexidină sunt extrem de utile în cazul pacienților cu handicap care nu pot să efectueze periajul corect.
Clorhexidina poate fi utilizată în scop preventiv la pacienții predispuși spre infecții oportuniste, cu stare de sănătate general alterată, prevenirea infecțiilor candidozice pentru pacienți sero-pozitivi HIV, radio/chimioterapie sau medicație imunosupresoare.

Efecte secundare

Folosirea pe termen lung a apei de gură cu clorhexidină este limitată de apariția efectelor secundare, uneori la o săptămână de la începerea terapiei.
Cel mai frecvent sunt observate colorarea maro a dinților și obturațiilor, modificări ale gustului (în special sărat) sau gust amar. Pot sa apară eroziuni orale, însă diluarea la 0,1% previne acest lucru. Folosirea pe termen lung a clorhexidinei favorizează formarea tartrului supragingival.


Postari populare