duminică, 2 martie 2014

Tipuri de durere dentara si afectiunile pe care aceasta le indica


Durerea dentara este principalul motiv pentru prezentarea la cabinetul stomatologic. Indiferent de tipul de durere, aceasta este intotdeauna un inconvenient, impiedica efectuarea activitatilor zilnice, iar cea mai simpla si rapida cale de a o elimina este vizita la medic.

Caracterul durerii va da indicii importante in depistarea afectiunilor care o provoaca. Medicul va chestiona caracterul durerii printr-o serie de intrebari: cum doare, cand a aparut durerea, ce anume o declanseaza sau o accentueaza, cum se amelioreaza si care este intensitatea ei.

Acest lucru ajuta la stabilirea rapida a diagnosticului, identificarea dintelui afectat si realizarea tratamentului de urgenta pentru indepartarea durerii. Diagnosticul este confirmat prin examenul clinic si radiologic.


Durere dentinara

Durere brusca, vie, bine localizata, provocata de actiunea a diferiti stimuli, dispare imediat dupa inlaturarea acestora.
Cauza: Dentina expusa la stimuli termici (cald, rece), chimici (dulce) sau mecanici (masticatia, periajul dentar) prin aparitia cariei, uzura smaltului, bruxism, fracturarea smaltului dentar sau obturatii necorespunzatoare.
Tratamentul consta in inlaturarea factorilor cauzali: realizarea corecta a obturatiilor, instructaj corect pentru efectuarea periajului dentar fara a provoca lezari ale smaltului sau gingiei, folosirea produselor de igiena orala care contin fluor.

Durere de cauza pulpara

Pulpa dentara supusa actiunii bacteriilor din cavitatea orala si a stimulilor termici, chimici sau traumatici, reactioneaza prin inflamare (pulpita) si durere.

Pulpita reversibila
Durere scurta care apare brusc la rece sau dulce, si dispare in cateva secunde dupa indepartarea stimulului.
Cauza: existenta unei carii dentare, obturatii necorespunzatoare sau retractia gingivala.
Tratamentul pulpitei reversibile se realizeaza prin tratarea leziunii carioase si aplicarea obturatiei permanente, iar in cazul dintilor obturati trebuie indepartata obturatia si refacuta. Cu tratamentul corect pulpa se va vindeca in timp ce netratata acesta evolueaza spre pulpita ireversibila.

Pulpita ireversibila
Durere provocata sau spontana, uneori cu caracter pulsatil, care poate dura mai multe ore (continua si dupa inlaturarea stimulului) si se inrautateste noaptea. In fazele incipiente se declanseaza la aceeasi stimuli ca si pulpita reversibila si este localizata, pentru ca in stadiile avansate sa devina spontana, continua sau in crize violente si iradianta.
Tratamentul pulpitei ireversibile: extirparea pulpei dentare si tratamentul canalului radicular (pulpectomie) sau extractia dintelui.

Sindrom de dinte fisurat sau durerea in traumatismele dentare

Durere intensa, de scurta durata, provocata de stimuli mecanici: masticatia.
Cauza: Fisuri dentare, care pot sa nu fie vizibile la nivelul dintelui sau a unor obturatii vechi, cu defecte.
Tratamentul consta in inlocuirea obturatiei.

Durere gingivala

Durere de intensitate scazuta, tensiune suparatoare, exacerbata la palpare. Se poate observa inflamatia gingiei.
Cauze: Traume gingivale favorizate de periajul agresiv sau cu periute dure, in timpul masticatiei prin acumularea alimentelor in spatiul interdentar si lezarea gingiei, in lipsa punctelor de contact interdentare, iritatii provocate de lucrari protetice sau obturati necorespunzatoare. 
Tratament: Odata cu indepartarea factorului iritant sau traumatizant, gingia se vindeca si durerea cedeaza.

Durere parodontala

Durere spontana, localizata, prelungita, cu intensitate progresiva si exacerbata de presiunea ocluzala (la masticatie).
Cauza: Este provocata de afectarea tesutului parodontal (de sustinere a dintelui in alveola) si determina o mobilitate accentuata a dintelui.

Durere de alte cauze

Pe langa durerea provocata de afectiuni ale dintilor sau ale tesuturilor dentare, poate sa apara o durere care iradiaza la nivelul dintilor dar este provocata de alt tip afectiuni. Asa pot sa fie: sinuzitele, tumorile, nevralgii ale nervilor faciali (nevralgia de trigemen), migrene puternice.

Postari populare