marți, 18 februarie 2014

Dictionar stomatologic - A

Abces dentar - Colectie de puroi localizata, bine delimitata, rezultata in urma unei infiltrari bacteriene in tesuturile dentare. Abcesul dentar este insotit de congestia si tumefactia zonei afectate, durere prin distensia tesuturilor si evolueaza spre crearea unei fistule prin care secretia purulenta se va drena.

Ablatie dentara - Indepartarea lucrarilor dentare cimentate in cavitatea orala. Se face prin descimentare sau taiere.

Abraziune - Uzura mecanica patologica a tesuturilor dure dentare care apare ca urmare a frictiuni dintre dinti si corpuri straine.

Acrilat - Material folosit pentru confectionarea unor proteze dentare.

Adeziv - Substanta care creaza aderenta intre doua suprafete.

Afta - Leziune foarte frecventa a mucoasei bucale, dureroasa, care se vindeca dupa 7-10 zile. Debuteaza cu o senzatie de prurit si evolueaza cu aparitia unei ulceratii bine delimitate.

Agenezie - Lipsa de formare a mugurilor dentari.

Alginat - Material care se foloseste pentru amprentarea campului protetic.

Alveola - Cavitate a osului maxilar in care sunt implantati dintii.

Amalgam - Aliaj metalic folosit ca material de obturatie care contine mercur, argint si diferite alte metale in diferite concentratii. Este un material nefizionomic (culoare gri-argintiu), foarte ieftin si rezistent.

Amprenta - Copia negativa, fidela a unui camp protetic, mulaj luat unui dinte sau grup de dinti si tesutului inconjurator. Este folosita pentru realizarea lucrarilor protetice fixe si mobile, modelelor de studiu pentru tratamentele ortodontice.

Analgezie - Disparitia senzatiei dureroase.

Antiseptic - Substante antibacteriene care pot fi aplicate pe tesuturile vii, pe piele, pentru distrugerea bacteriilor. Pot sa fie bactericide sau bacteriostatice.

Apex - Varful radacinii dintelui.

Atritie dentara - Proces fiziologic de uzura dentara datorat contactelor dintre dinti. Apare frecvent la dintii temporari.



Postari populare