miercuri, 19 februarie 2014

Tratamentele stomatologice explicate


Consultația stomatologică, recomandată o dată la 6 luni, este primul pas în favoarea sănătății dentare.
Medicul stomatolog poate să facă o evaluare generală a stării de sănătate orală identificând: problemele dentare, cariile incipiente, depunerea plăcii bacteriene și a tartrului dentar, starea de sănătate a gingiilor, ocluzia dentară și alte posibile afecțiuni ale cavității orale.


Prin consultația periodică se pot identifica afecțiunile dentare în stadii incipiente și se pot aplica măsurile necesare de profilaxie și tratament.

Detartrajul este procedura de îndepărtare a tartrului supragingival sau subgingival de pe suprafețele dentare. Se realizează cu aparate cu ultrasunete și este rapidă, eficientă și confortabilă pentru pacienți. Se recomandă periodic, la indicația medicului dentist, deoarece tartrul depus pe suprafețele dentare nu poate fi îndepărtat prin periaj.
Petele și colorațiile dentare inestetice provocate de depunerea pigmenților din alimente sunt îndepărtate, astfel încât după detartraj ne vom bucura și de recăpătarea culorii naturale a dinților.

Periajul profesional este realizat după detartrajul cu ultrasunete și constă în perierea dinților cu o pastă abrazivă cu conținut bogat în fluor.

Obturația sau plomba dentară este metoda de reconstrucție a unei coroane dentare distrusă de carie. După ce se îndepărtează țesutul cariat și se realizează o cavitate curată cu pereți sănătoși, se aplică materialul de obturație în acea cavitate și se reface morfologia dintelui. Materialele de obturație sunt compatibile cu țesuturile dentare, nu provoacă iritații sau necroze, sunt rezistente la forțele masticatorii, astfel încât dintele restaurat poate să fie folosit normal și sunt estetice, au o culoare identică cu cea a dinților naturali.

Tratamentul ortodontic este recomandat atunci când este necesară corectarea unor defecte de poziție ale dinților sau de ocluzie dentară. Rolul estetic al aparatului ortodontic este bine cunoscut, însă cel funcțional este extrem de important pentru menținerea sănătății dentare și gingivale.
Alinierea corectă a dinților, lipsa spațiilor libere sau a înghesuirilor dentare este necesară pentru realizarea unei igiene corespunzatoare și în consecință a unei bune sănătăți dentare. În cazul păstrării unei ocluzii incorecte cu contacte dentare anormale apare și o solicitare anormală în cursul mișcărilor masticatorii, cu traumatizarea dinților, a țesutului de susținere și a musculaturii.

Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal este manopera de îndepărtare a pulpei dentare din interiorul canalelor radiculare și tratarea și sigilarea plăgii rezultate. În cazul proceselor carioase profunde care ajung în vecinătatea camerei pulpare, pulpa dentară reacționează prin inflamație, infecție și necroză, în funcție de evoluția cariei și tratamentul aplicat sau nu. O altă situație în care este necesară îndepărtarea pulpei este traumatismul dentar cu deschiderea camerei pulpare.
Pulpa dentară este îndepărtată în totalitate, este efectuat un tratament mecanico-antiseptic, de curațare și dezinfectare a canalelor radiculare, iar apoi se poate face obturarea canalelor cu materiale sigilante și obturația coronară într-o ședință ulterioară. Amânarea tratamentul endodontic poate să ducă la formarea abceselor sau extinderea infecției în alte zone.

Postari populare