Sensibilitatea dentara este o problema frecventa, care poate sa afecteze majoritatea persoanelor. Este o durere intensa si brusca ce apare atunci cand dintii ajung in contact cu alimente reci, fierbinti sau dulci, ori la incizia unui aliment. Aceasta este de fapt o durere dentinara provocata de uzura suprafetei dentare (smaltul dentar) sau retractia tesutului gingival.
Hipersensibilitatea dentara are cauze diverse, iar cunoasterea acestor cauze o transforma intr-o afectiune usor de prevenit si de cele mai multe ori usor de tratat. Este important de stiut faptul ca sensibilitatea dentara poate fi evitata prin igiena corecta a cavitatii orale si tratarea problemelor dentare existente.
Retractia gingivala
Cea mai frecventa cauza de aparitie a sensibilitatii este retractia gingivala si expunerea dentinei la stimulii externi. Contactul cu alimentele sau bauturile acide, dulci, fierbinti, reci sau presiunea determina aparitia senzatiei dureroase, brusca si intensa, care cedeaza dupa indepartarea stimulilor.
Retractia gingivala este favorizata de o tehnica de periaj incorecta, agresiva, aplicarea unei presiuni mari la coletul dintilor si pe gingie sau folosirea pastelor de dinti abrazive o perioada indelungata. Dentina expusa este hipersensibila si apare un risc crescut de aparitie a cariilor radiculare.
Sensibilitatea dentinara
Spre deosebire de smaltul dintelui, dentina contine terminatii nervoase care raspund la actiunea stimulilor externi (termini, chimici sau presiune) intr-un singur fel: prin senzatia dureroasa. In mod normal dentina este protejata la exterior de smaltul dentar, de aceea un dinte sanatos, integru sau tratat corect nu este dureros.
Sensibilitatea dentinara poate sa afecteze unul sau mai multi dinti si poate sa fie produsa de:
- Periajul agresiv al dintilor sau periutele de dinti cu perii prea tari.
- Igiena orala deficitara, depunerile de tartru cresc atacurile acide asupra smaltului si determina iritarea gingiei (gingivita).
- Fisurile in smaltul dintilor expun dentina.
- Bruxismul, favorizeaza distrugerea smaltului prin traumatismul repetat al dintilor.
- Cariile dentare netratate sau obturatiile vechi care prezinta fisuri sau neadaptari marginale.
- Afectiunile gingivale determina retractia gingiei si expunerea radacinii dintelui.
- Tratamentele stomatologice: interventii chirurgicale, albirea dentara, slefuiri dentare, adaptarea coroanelor, tratamentele radiculare, detartrajul, aplicarea aparatului ortodontic sau obturatiile pot fi urmate de sensibilitate dentara. Aceasta dispare de obicei dupa 4-6 saptamani.
- Utilizarea in exces a substantelor pentru albirea dintilor fara respectarea indicatiilor medicului stomatolog.
- Dieta: consumul frecvent de alimente si bauturi acide favorizeaza eroziunea dentara.
Spre deosebire de sensibilitatea dentinei, sensibilitatea pulpara este provocata de reactia pulpei dentare la diversi stimuli si afecteaza un singur dinte. Aceasta indica existenta unor leziuni pulpare si necesita efectuarea tratamentului endodontic.
Tratament
Primul pas in reducerea sensibilitatii dentare este determinarea cauzei acesteia. Un tratament complet si eficient presupune, pe langa indepartarea simptomelor, inlaturarea cauzelor care provoaca sensibilitatea dentara.
Se va realiza o igienizare completa a cavitatii orale, detartraj si periaj profesional sub efectul anesteziei pentru inlaturarea disconfortului si aplicarea unei substante desensibilizante pentru reducerea temporara a sensibilitatii dentare.
Dentina expusa prin retractia gingivala poate fi sigilata cu un material de obturatie. In cazul fisurilor dentare, a cariilor sau a obturatiilor vechi si necorespunzatoare se va realiza obturarea cavitatilor cu materiale compozite si se vor reface tratamentele incorecte. In cazul bruxismului este recomandata purtarea gutierelor de protectie in timpul noptii.
Medicul stomatolog poate sa va recomande produsele de igiena orala eficiente pentru reducerea sensibilitatii dentare in functie de fiecare caz in parte: pastele de dinti si apa de gura potrivite pentru dinti sensibili, aplicarea de geluri dentare in cabinetul stomatologic sau acasa, periute de dinti cu diverse functii ajutatoare si tehnica de periaj corecta pentru a nu traumatiza dintii si gingiile.