Eruptia maselelor de minte constituie o problema din ce in ce mai frecventa in prezent. Daca acestea nu sunt prezente pe arcadele dentare, trebuie verificata radiologic existenta si pozitia lor in cadrul unei consultatii stomatologice.
Molarii de minte erup in general la varsta de 18 ani. Insa pot sa existe intraosos mult peste acesta varsta, fara sa banuim prezenta lor. In cadrul consultatiei stomatologice, medicul poate sa verifice existenta acestor molari, pozitia lor intraosoasa si daca sunt complet formati.
Toate acestea se pot determina doar radiologic, prin ortopantomografie (OPT).
Indicatii pentru extractia molarilor de minte
Unele dintre cele mai frecvente probleme care pot sa intervina in eruptia molarilor de minte sunt lipsa spatiului de eruptie, acestia nu au loc suficient sa apara pe ardadele dentare si axul de eruptie modificat, molari fiind orientati oblic, orizontal sau chiar invers cu radacina in sus, spre locul unde ar trebui sa erupa.
Alte probleme care pot sa apara sunt durerea, infectia, afectarea dintilor vecini (distrugerea radacinii sau a coroanei acestora) sau afectare gingivala.
O alta situatie care impune extractia este in cadrul unui plan de tratament ortodontic, atunci cand deja exista inghesuiri dentare.
Toate aceste situatii sunt indicatii pentru odontectomie, extractia chirurgicala a molarului inclus sub anestezie. Dupa interventie se face sutura plagii, indicatiile postextractionale fiind aceleasi ca si in cazul extractiei simple.
Pastrarea molarilor de minte
Daca in urma unui examen radiologic se constata prezenta molarilor de minte in pozitie favorabila eruptie si existenta unui spatiu suficient pe arcadele dentare, se recomanda monitorizarea constanta a acestora, inainte dar si dupa eruptie, datorita potentialului pe care il au in a cauza probleme. Igienizarea zilnica se face mai greu datorita pozitiei acestor molari, de aceea aparitia cariilor dentare este foarte frecventa la acest nivel.