miercuri, 26 februarie 2014

3 reguli utile de ingrijire a aparatului ortodontic


Purtarea aparatului dentar complica putin mentinerea igienei dentare, obiceiurile alimentare si mentinerea confortul propriu. Insa este important sa aflam cum putem sa evitam principalele pericole la care suntem expusi in cursul tratamentului ortodontic pentru ca la final sa ne bucuram de un zambet impecabil.

1. Igiena orala pentru purtatorii de aparat ortodontic

Neglijarea igienei orale in perioada purtarii aparatului dentar poate avea efecte negative asupra sanatatii dentare. Resturile alimentare se acumuleaza mult mai usor in jurul aparatului dentar, ceea ce duce la formarea placii bacteriene si a tartrului dentar, apartia cariilor, a petelor decolorate prin decalcifierea smaltului, a inflamatiei gingivale si a bolilor parodontale. Acestea pot sa puna in pericol dintii prin mobilizarea lor de pe arcadele dentare. 

Periajul dentar trebuie sa fie facut dupa fiecare masa, prin miscari orizontale pe suprafetele dentare pe care sunt bracketii. Este importanta curatarea cu grija a dintilor, dar si a aparatului ortodontic. Atunci cand nu este posibil periajul, este indicata clatire puternica cu apa, pentru indepartarea resturilor alimentare.

Periutele interdentare sunte foarte utile pentru curatarea spatiului dintre dinte si bracket. 
Spatiile interdentare sunt usor de igienizat prin folosirea atei dentare cu dispozitive anume concepute pentru a putea fi trecute de aparat. 

Se poate folosi dusul bucal, un dispozitiv care foloseste apa cu presiune pentru curatarea eficienta a spatiilor interdentare si are o actiune benefica asupra sanatatii gingiilor, reducand inflamatiile atunci cand acestea exista.
Apa de gura cu fluor completeaza igiena orala prin actiunea antimicrobiana si protejeaza impotriva cariilor.

2. Ce alimente trebuie evitate in cursul tratamentului

Este indicata evitarea alimentelor tari sau crocante (nuci, alune, fistic, bomboane, morcovi) si a celor lipicioase (caramele, guma de mestecat) deoarece pot deteriora aparatul sau pot produce descimentarea bracketilor de pe dinti. 
Din acelasi motiv se recomanda a se evita muscatul alimentelor cu consistenta crescuta (de exemplu merele sau alte fructe, coaja de paine). Este de preferat sa se taie in bucatele mici si apoi sa fie consumate.
Dezlipirea bracketilor de pe dinti duce la intreruperea momentana a tratamentului si la prelungirea perioadei de purtare a aparatului ortodontic.

3. Folositi ceara ortodontica

Purtarea aparatului dentar, in special in primele zile sau dupa activare, poate sa provoace lezarea tesuturilor moi (buze, gingii, obraji) cu aparitia de afte si ulceratii pe mucoase. Acestea apar acolo unde componentele aparatului (bracketii, ligaturile pe arc care de obicei sunt rasucite sub arc sau capetele arcului), care se pot deplasa sau desprinde in timpul masticatiei sau al periajului, pot sa provoace iritatii. 
Pentru protejarea mucoaselor si inlaturarea durerii si a disconfortului este recomandata ceara dentara aplicata pe componenta care provoaca iritatii pana la vindecarea zonei.

Postari populare