miercuri, 26 februarie 2014

Implantul dentar


Implantul dentar este in prezent cea mai buna optiune de tratament in cazul absentei unuia sau a mai multor dinti de pe arcadele dentare. Inlocuirea dintilor se face fara afectarea dintilor vecini, cu refacerea functionalitatii arcadelor dentare si pastrarea aspectului estetic, natural al danturii.

Implantul dentar este o piesa de forma unui surub confectionata din titan, un material biocompatibil care are o buna integrare osoasa. Rolul lui este de a inlocui radacina dintelui absent si de a asigura coroanei dentare o implantare osoasa similara cu cea a dintilor naturali.
In acest mod se asigura refacerea arcadei dentare cu elemente protetice care au rol functional similar dintilor pierduti si un aspect estetic, natural.


Beneficiile implantului dentar

Comparativ cu alte tratamente protetice (punti dentare, proteze), implantul dentar are numeroase avantaje:
  • Permite inlocuirea dintilor absenti fara afectarea dintilor vecini, cum se intampla in cazul puntilor dentare, care necesita slefuirea de dinti stalpi si includerea acestora in lucrare.
  • Impiedica resorbtia crestei alveolare (atrofia osoasa), lucru des intalnit in cazul lucrarilor protetice fixe sau mobile (punti sub care apare un spatiu inestetic dupa o anumita perioada de timp sau proteze care cad din gura si trebuie rebazate).
  • Impiedica aparitia afectarii gingivale si a bolii parodontale.
  • Impiedica migrarea dintilor vecini, inclinarea lor spre spatiul liber sau migrarea verticala a dintilor antagonisti, modificari care duc la aparitia problemelor ocluzale si afectarea articulatiei temporo-mandibulare cu aparitia durerii la acest nivel.
  • Permite pastrarea functiilor dintelui si igienizarea corecta.
  • Aspectul estetic este un avantaj cert, prin implantul dentar se obtine un o dantura impecabila.
  • Favorizeaza mentinerea sanatatii dentare pe termen lung.

Etapele tratamentului

Consultatia
Permite o evaluare clinica si radiologica pentru a se stabili daca exista conditii favorabile implantarii. Analiza radiografiei va indica daca suportul osos permite, calitativ si cantitativ (daca exista os suficient si sanatos), inserarea implantului si asigurarea stabilitatii acestuia, dar si raportul si distanta implantului fata de formatiunile vecine (sinus maxilar, canal mandibular, dinti vecini). O evaluare a starii generale de sanatate permite identificare unor afectiuni care pot sa impiedice interventia sau integrarea implantului. 

Interventia propriu-zisa
Plasarea implantului in os este o interventie chirurgicala care se realizeaza sub anestezie locala si consta in inserarea implantului in os si acoperirea acestuia cu gingie pentru a favoriza vindecarea. Interventia este nedureroasa, dureaza aproximativ o ora, iar la final se pot relua activitatile obisnuite. Este posibil ca la cateva ore de la interventie sa apara o senzatie dureroasa care cedeaza la antialgice sau sa se produca umflarea zonei pe care s-a intervenit. Indicatiile postoperatorii sunt similare cu cele din cazul unei extractii dentare. Dupa 7-10 zile vor fi indepartate firele de sutura.  

Etapa de integrarea osoasa si vindecare
Dupa inserarea implantului in os urmeaza etapa de osteointegrare si vindecare a acestuia, care dureaza intre 4-6 luni. In aceasta perioada implantul este acoperit de gingie si nu este vizibil, iar pentru pastrarea esteticii si functionalitatii se poate aplica o lucrare protetica provizorie care poate fi pastrata pana cand lucrarea definitiva este finalizata.

Pregatirea implantului pentru aplicarea coroanei
Dupa perioada de vindecare se aplica pe implantul dentar intai un surub de vindecare (10-14 zile) pentru pregatirea gingiei, iar apoi bontul protetic, peste care se va atasa coroana dentara.

Realizarea si aplicarea coroanei protetice
Ultima etapa, realizarea coroanei dentare se face in laboratorul de tehnica dentara pe baza amprentelor luate de medicul stomatolog si dureaza cateva zile. Se cimenteaza coroana pe bontul protetic in cabinetul stomatologic si tratamentul este finalizat.

Cine poate beneficia de implant?

In general este indicat la orice varsta, cu conditia ca starea de sanatate sa permita o interventie chirurgicala.
Un alt lucru important este calitatea si cantitatea osului alveolar. Daca nu exista os suficient este posibila o suplimentare prin aditie de os, pentru a asigura stabilitatea implantului. 
Sinusul maxilar coborat poate sa impiedice inserarea unui implant, fiind necesare o interventie de sinus-lifting, manopera prin care este ridicata membrana sinusala.

Ingrijirea implantului dentar

Ingrijirea implantului se face, ca si in cazul celorlalti dinti, prin periaj dentar si folosirea atei dentare. Trebuie mentinuta o igiena orala foarte buna. O igiena dentara precara si aparitia afectiunilor gingivale poate sa duca la pierderea implantului, pe langa afectarea implantarii dintilor naturali. 
Se recomanda consultatiile periodice la cabinetul stomatologic pentru a mentine sanatatea orala si a creste durata de viata a implantului dentar.

Postari populare