miercuri, 19 februarie 2014

Bruxismul, o afecțiune care îți spune să te relaxezi


Bruxismul sau scrâșnitul dinților este o afecțiune frecventă, involuntară, care se manifestă prin încleștarea puternică a dinților în special în timpul somnului. În general nu suntem conștienți de acest gest și poate trece neobservat, motiv pentru care bruxismul este adeseori diagnosticat târziu. Dacă simțiți o încleștarea tensionată a maxilarelor și durere la acest nivel în special dimineața este posibil să scrâșniți din dinți în timpul somnului.

Cauzele bruxismului

În cazul bruxismului, cauzele pot să fie de natură fizică sau psihică, iar tratamentul trebuie să urmărească in primul rand combaterea factorii declanșanți, pe lângă inlaturarea simptomelor existente.
Persoanele care au o ocluzie dentară deficitară (mușcătură anormală), aliniere anormală a dinților, dinți absenți, obturații sau lucrări protetice necorespunzătoare necorectate la timp riscă să fie afectate de bruxism.
Un alt factor cu rol major pentru declanșarea bruxismului este stilul de viață, persoanele supuse stresului, hiperactive, nerăbdătoare, agresive, anxioase sau cu dereglări de somn fiind mai des afectate. La copii, bruxismul apare odată cu creșterea dinților, dezvoltarea maxilarelor și stabilizarea relațiilor ocluzale, însă acesta se ameliorează pe parcursul timpului.


Cum identificăm bruxismul?


Scrâșnitul zgomotos al dinților este primul lucru care indică declanșarea bruxismului, însă este dificil de diagnosticat deoarece se manifestă involuntar în timpul somului, fără să bănuim măcar că am avea acest obicei. În bruxism apar contracții exagerate ale musculaturii maxilarelor și suprasolicitarea acestor mușchi, ceea ce conduce la apariția durerilor la nivelul maxilarului, gurii, dureri de urechi și articulație temporo-mandibulară, dureri de cap, faciale sau de dinți.
Dacă vă treziți dimineața cu dureri de maxilar, dinți sau durere de cap fără să găsiți o cauză anume, acesta este un semn care indică bruxismul și este necesar să îi indicați acest lucru stomatologului pentru a verifica existența altor simptome.
Pe lângă simptomele dureroase ale musculaturii feței apar și semne vizibile la nivelul dinților. Fricțiunea acestora determină eroziuni și abraziuni dentare care duc la dispariția smalțului și descoperirea dentinei, cauză a sensibilității dentare.


Consecințe ale bruxismului


Dignosticarea dificilă a bruxismului duce la agravarea simptomelor inițiale și afectarea dinților, distrugerea țesutului gingival și osos, modificarea musculaturii feței și disfuncția articulației temporo-mandibulare. 
Traumatismul la care sunt supuși dinții pe termen lung provoacă dureri de dinți, tocirea sau fisurarea smalțului cu descoperirea dentinei și apariția sensibilității dentare, dar și apariția unei mobilități dentare exagerate. Bruxismul poate să fie cauza unor migrene severe.

Tratamentul indicat


Deși pare lipsit un gest lipsit de importanță, pe termen lung bruxismul produce afectări grave, iar simptomele continuă să se manifeste în lipsa diagnosticului corect. Tratamentul recomandat de medicul stomatolog se aplică doar în cazul pacientului examinat, deoarece bruxismul poate fi declanșat de factori diferiți și doar prin îndepărtarea cauzei se poate obține succesul tratamentului.

  • Corectarea ocluziei dentare prin obturații, lucrări protetice sau tratament ortodontic.
  • Purtarea gutierei dentare în timpul nopții pentru a proteja dinții.
  • Tehnici de relaxare corporală și de reducere a stresului prin exerciții fizice și meditație.
  • Terapie comportamentală.
  • Medicamente:  relaxante musculare.

Postari populare