miercuri, 19 februarie 2014

Detartrajul si periajul profesional, 3 motive pentru a le solicita medicului stomatolog


De ce este recomandat detartrajul?

  1. Îndepărtează colorațiile inestetice de pe suprafețele dinților, constituite de pigmenții din alimentele și băuturile consumate: ciocolată, cafea, vin, condimente, ceaiuri.
  2. Previne apariția cariilor prin îndepărtarea atacurilor bacteriene favorizate de placa bacteriană și tartrul depus pe suprafețele dentare.
  3. Menține sănătatea gingiilor: tartrul depus pe dinți este iritant pentru gingie și favorizează inflamația și sângerarea gingiei, retracția gingivală și parodontita urmată de mobilitatea dentară.

Cum se desfășoară igienizarea profesională?

Detartrajul este o procedură profilactică de igienizare a cavității orale care constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului supra și subgingival de pe suprafețele dentare.
Se realizează cu aparate cu ultrasunete și este o manoperă rapidă, sigură, eficientă și confortabilă. Cu ajutorul unor anse subțiri de detartraj care vibrează ușor se dizlocă depunerile de tartru de pe dinte. Tratamentul este făcut sub un jet de apă continuu care împiedică supraîncălzirea dintelui din cauza vibrațiilor. În zonele unde există sensibilitate dentară este folosită o substanță anestezică pentru a înlătura disconfortul.
Detartraj nu afectează smalțul dintelui, acesta acționează doar asupra depozitelor de tartru de la suprafața smalțului.

După înlăturarea tartrului, suprafețele dentare trebuie finisate prin periaj profesional. Acesta se realizează cu o perie rotativă și pastă abrazivă. Periajul îndepărtează colorațiile care nu au fost eliminate prin detartraj și finisează suprafața dintelui pentru a-și recăpăta aspectul neted.
Se mai poate utiliza o manoperă care constă în aplicarea unui jet de apă cu pulbere de bicarbonat (airflow) pentru igienizarea spațiilor interdentare inaccesibile periajului.

Cât de frecvent este indicat?

Medicul stomatolog va recomanda igienizarea profesională în funcție de necesitatea fiecărui pacient. În cursul consultațiilor periodice o dată la 6 luni, se va face o evaluare a stării de sănătate orală și a depunerii de tartru pe suprafețele dentare.

Depunere minimă de tartru: periaj corect, folosirea aței dentare și a apei de gură, flux salivar normal, alimentație echilibrată și masticație corectă, cu folosirea tuturor grupelor dentare.

Depunere rapidă de tartru: înghesuiri dentare, masticație incorectă (doar pe o parte), periaj incorect sau insuficient, fumat, alimentație neechilibrată (alimente moi o perioadă îndelungată de exemplu - nu favorizează fluxul salivar și autocurățirea), flux salivar scăzut.

Ce este placa bacteriană / tartrul dentar?

Placa bacteriană este o peliculă densă de bacterii și zaharuri care aderă pe dinți.

Tartrul dentar este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat și poate fi observată pe suprafața dintelui ca o placă galben-maronie. Se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj și poate să fie localizat supragingival, vizibil pe dinte, sau subgingival. Are o suprafața aderentă și favorizează acumularea continuă a plăcii, apariția cariilor dentare (prin atacuri acide), a gingivitei (prin iritația gingiei) și a bolilor parodontale.
Tartrul dentar nu poate fi îndepărtat prin periaj și necesită intervenția medicului stomatolog pentru a curăța suprafețele dentare prin detartraj și periaj profesional.

Postari populare