duminică, 23 februarie 2014

Respiratia neplacuta


Respiratia neplacuta, numita halitoza, este o problema suparatoare care poate sa apara destul de frecvent. In general, aceasta este provocata de igiena orala necorespunzatoare, afectiuni dentare sau afectiuni gingivale netratate sau de consumul anumitor alimente. Indepartarea cauzei va duce la disparitia mirosului neplacut.

Halitoza de scurta durata poate sa fie provocata de consumul unor alimente cu miros puternic (usturoi, ceapa), consumul de alcool sau a produselor din tutun. 
Acestea sunt absorbite in organism, iar mirosul neplacut este emanat nu doar la nivelul cavitatii orale.

Cel mai frecvent factor care produce halitoza este retentia de resturi alimentare in jurul dintilor in conditiile unei igiene orale deficitare. Daca nu sunt indepartate prin periajul dentaj, acestea intra sub actiunea florei bacteriene si constituie sursa mirosurilor neplacute din cavitatea orala.

Halitoza persistenta poate sa indice o afectiune gingivala sau dentara netratata. In cadrul unei consultatii stomatologice medicul va evalua intreaga cavitate orala pentru depistarea problemelor dentare sau gingivale.

Xerostomia sau sindromul de gura uscata poate sa provoace halitoza prin scaderea cantitatii de saliva din cavitatea orala. Resturile alimentare si celulare din gura nu pot fi eliminate eficient, se descompun si provoaca halitoza. Xerostomia poate sa apara ca urmare a administrarii unor medicamente sau a afectiunilor glandelor salivare.

Halitoza poate sa fie prevenita prin mentinerea unei igiene zilnice corecte a cavitatii orale: periajul corect de doua ori de zi, folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare, a apei de gura pentru indepartarea eficienta a placii bacteriene si respectarea consultatiilor periodice la cabinetul stomatologic.

Halitoza persistenta in conditiile unei igiene orale bune poate sa indice prezenta unor probleme de sanatate generale: diabetul, infectiile tractului respirator, refluxul gastric, afectiunile hepatice sau renale.

Postari populare