Un zâmbet frumos și sănătos este adesea întrerupt de apariția cariei dentare dacă nu destul de suntem atenți la programările consultațiilor stomatologice de rutină. Caria este cea mai frecventă afecțiune dentară, apare la orice vârstă și este un proces de distrugere a țesuturilor dentare (smalț și dentină) și infectare a pulpei sub acțiunea bacteriilor din cavitatea orală.
Cauzele cariei dentare:
- Rezistența scăzută a smalțului dentar
- Saliva în cantitate prea mică. Saliva are rol de autocurățire și protecție anticarioasă prin compoziție, volum și sistemele tampon salivare care mențin pH-ul neutru sau ușor alcalin.
- Igiena orală insuficientă sau incorectă, favorizează depunerea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare.
- Placa bacteriană care aderă pe suprafețele dentare.
- Alimentația neechilibrată, cu un consum frecvent de alimente cariogene (hidrocarburi).
3 reguli simple pentru a preveni cariile dentare:
De cele mai multe ori, cariile sunt vizibile doar atunci când distrucția de țesuturi dentare este deja mare, iar netratate la timp, acestea pot distruge complet dinții. Cel mai bun mod de a descoperi cariile dentare înainte de a se agrava este prin controlul periodic, o dată la 6 luni, care permite depistarea acestora în faze incipiente și tratarea corectă.
Menținerea unei igiene corespunzătoare: periaj dentar corect efectuat de cel puțin 2 ori pe zi, folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură.
Alimentația echilibrată: limitarea consumului de alimente cariogene și limitarea expunerii dinților la acizii produși de acestea, consumul de alimente carioprotectoare la sfârșitul mesei sau ca gustări între mese (brânzeturi de exemplu).
Tratamentul cariilor dentare
Obturația dentară este metoda de reconstrucție a unei porțiuni dintr-un dinte distrus de procesul carios. Se îndepărtează țesutul afectat și se formează o cavitate curată care mai apoi se sigilează cu un material de obturație fizionomic fotopolimerizabil. Acest material asigură resistența dintelui, permite folosirea normală a acestuia în masticație, iar din punct de vedere estetic este identic cu un dinte natural.