sâmbătă, 22 februarie 2014

Sigilarea dentară


Prin sigilare dentară putem să reducem riscul apariției cariilor la copii cu peste 90%. Având în vedere că primii molari permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, când copii încă nu au deprins periajul corect, este o manoperă necesară pentru a salva dinții celor mici de distrugerile provocate de cariile dentare. Sigilarea dentară cea mai sigură metodă de profilaxie la copii, este un tratament rapid, nedureros și eficient în lupta împotriva cariilor.

De ce este necesară sigilarea dentară?

Dinții copiilor sunt extrem de susceptibili la apariția cariilor dentare după eupție, când procesul de mineralizare a structurilor dentare încă nu este finalizat. De aceea în primii ani după apariția dinților pe arcade, aceștia se pot caria foarte ușor, iar procesele distructive evoluează foarte repede în profunzime.
Pe suprafața dinților există șanțuri și fosete în care se acumulează resturi alimentare și bacterii responsabile de apariția cariilor. Aceste zone sunt dificil de curățat, chiar și periajul corect fiind ineficient în cazul fisurilor extrem de mici de pe suprafața dinților.
Sigilarea dentară, fluorizarea și menținerea unei bune igiene orale sunt cele mai eficiente metode de a împiedica apariția cariilor dentare la copii.

Indicații:
Sigilarea este recomandată pentru dinții de lapte și pentru cei permanenți imediat după erupție, iar dinții pregătiți pentru sigilare trebuie să fie sănătoși.
La dinții permanenți tineri se poate aplica o sigilare lărgită, care constă în realizarea unei cavități minime prin îndepărtarea strict a smalțului colorat printr-o metodă minim invazivă, urmată de obturarea cavității cu material sigilant.

Cum se face sigilarea? 

Tratamentul este rapid și nedureros, acesta presupune acoperirea suprafeței dentare cu un material sigilant care protejează dintele. Suprafața dintelui este curățată cu o periuță rotativă, este aplicat sigilantul, se fotopolimerizează și se verifică suprafața dintelui.
Efectul sigilantului poate să dureze 2-3 ani, în acest timp fiind necesare vizite la fiecare 6 luni pentru verificarea materialului și completarea lui în zonele unde lipsește. După acest interval se poate repeta procedura.

Postari populare