vineri, 21 februarie 2014

Când este nevoie de aparatul ortodontic?


Un zâmbet frumos poate fi obținut la orice vârstă. O  mare parte dintre persoane nu au dinții aliniați corect, însă chiar și la vârsta adultă aparatul ortodontic poate fi aplicat cu succes. Tratamentul ortodontic corectează defectele de malocluzie (mușcătura incorectă) și malpoziție (poziționări greșite ale dinților pe arcadele dentare), aduce beneficii estetice și îmbunătățește starea de sănătate orală.


De ce este necesar ca dinții să fie aliniați corect?

Atunci când dinții nu sunt aliniați și nu se suprapun corect, maxilarul este solicitat suplimentar, ceea ce poate duce la afectarea articulației și dureri ale musculaturii la acest nivel. Pe lângă acest lucru, înghesuirea dinților face foarte dificilă menținerea unei igiene corespunzătoare, astfel că va crește riscul de apariție a cariilor dentare iar depunerile de tartru vor apărea mai frecvent.

Tratamentul ortodontic aliniază dinții și corectează ocluzia, astfel încât solicitarea suplimentară a maxilarelor în timpul mișcărilor masticatorii să fie redusă și igiena dentară să fie menținută corespunzător.
Aparatele ortodontice se pot purta la orice vârstă. Durata tratamentului variază între 1 și 4 ani, majoritatea defectelor fiind corectate în 1-2 ani, iar evoluția tratamentului trebuie monitorizată lunar de către medicul ortodont.

Probleme frecvente care necesită tratament ortodontic

De multe ori medicul stomatolog este cel care observă necesitatea tratamentului ortodontic și recomandă consultarea unui medic ortodont. Unele situații însă sunt mai ușor de depistat de către fiecare și sunt probleme care se pot corecta doar prin tratament ortodontic:

Dinții din față înclinați spre înafară - O situație foarte frecventă care poate fi corectată cu succes.

Înghesuirea dinților - În cazul unui maxilar puțin dezvoltat locul pentru fiecare dinte va fi redus, rezultând astfel înghesuirile dentare.

Spații între dinți - Treme (spații interdentare), diastema (spațiu interdentar între incisivii centrali), spații ca rezultat al lipsei unor dinți sau dinți care nu acoperă toată arcada.

Asimetria - Linia mediană a dentiției superioare maxilare nu se potrivește cu linia mediană inferioară datorită deplasării dinților spre una dintre părți.

Ocluzia adâncă - Dinții superiori îi acoperă pe cei inferiori mai mult de o treime sau total la închiderea gurii.

Ocluzia inversă - Dinții de sus sunt circumscriși complet de către cei de jos în mușcătură (dinții de jos mușcă peste cei de sus).

Ocluzia deschisă - Dinții din față rămân la distanță atunci când cei din spate sunt în contact și se formează un spațiu variabil ca dimensiune între dinții de sus și de jos.

Dinți incluși - Aceștia pot să apară pe arcadă sau în afara arcadei, în poziția normală sau cu axul de erupție modificat, pot să erupă sau să rămână incluși în os. Pot să fie aduși în poziția corectă pe arcadă prin tratament ortodontic.

Postari populare