duminică, 23 februarie 2014

Afectiunile gingivale


Afectiunile gingivale pot provoca daune severe dintilor prin distrugerea suportului osos necesar implantarii dentare. Lipsa tratamentului si agravarea problemelor gingivale are ca rezultat scaderea implantarii osoase a dintilor, cresterea mobilitatii si in final pierderea acestora de pe arcadele dentare. Afectiunile gingivale sunt provocate de depunerile de placa bacteriana si acumularea de tartru pe suprafetele dentare supragingival si subgingival.

Gingivita  

Este primul grad de afectare gingivala. Gingivita este o inflamatie provocata de acumularea placii bacteriene si a tartrului la nivelul gingiei si iritarea tesutului gingival.
Tesutul osos si tesuturile care sustin dintii in alveole nu sunt afectate in aceasta etapa.
Procesul este reversibil prin indepartarea placii bacteriene si mentinerea unui igiene corespunzatoare. Se observa gingia iritata si apare sangerare in timpul periajului dentar si a folosirii atei dentare. Netratata, gingivita evolueaza spre parodontita si duce la deteriorari permanente ale tesutului gingival, osului si dintelui.

Parodontita

Se manifesta prin deteriorarea ireversibila a osului si a tesuturilor care sustin dintele in alveola. Apare mobilitatea accentuata a dintilor, care fara un tratament agresiv vor cadea singuri.

Afectiunile gingivale detectate precoce pot fi oprite din evolutie si tinute sub control, iar pierderea dintilor poate sa fie evitata.

Semnele afectarii gingivale

  • Gingii inflamate vizibil, care sangereaza la periaj.
  • Retractii gingivale.
  • Durere, sensibilitate la presiune, la cald sau la rece.
  • Formarea unor pungi parodontale adancite intre dinte si gingie.
  • Respiratie neplacuta persistenta, gust neplacut in gura.
Prevenirea afectiunilor gingivale

Igiena dentara este esentiala pentru prevenirea afectiunilor gingivale: periajul de doua ori pe zi, folosire atei dentare si a apei de gura ajuta la indepartarea placii bacteriene si previne aparitia gingivitei, sau in unele cazuri previne reaparitia acesteia.

Fumatul creste riscul aparitiei inflamatiilor la nivelul tesuturilor gingivale si a aparitie afectiunilor gingivale, un pas important in prevenirea acestor probleme fiind evitarea fumatului.

In cazul aparitiei gingivitei este recomandata eliminarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru prin detartraj si periaj profesional. Aceasta manopera indeparteaza factorii iritativi de la nivelul gingiei si favorizeaza vindecarea acesteia.

Postari populare