sâmbătă, 22 februarie 2014

Indicații după extracția dentară



În prezent, manoperele stomatologice complexe au luat locul obișnuitei indicații de extracție dentară în cabinete. Cu toate că variantele de tratamente stomatologice conservatoare, chirurgicale și profilaxia dentară au redus frecvența extracțiilor, există situații în care aceasta nu poate fi evitată.

Extracția dentară constă în îndepărtarea chirurgicală a unui dinte din cavitatea orală prin secționarea ligamentelor alveolo-dentare și extragerea acestuia din alveola sa. După efectuarea extracției dentare este importantă respectarea indicațiilor postextracționale recomandate de medicului stomatolog pentru a favoriza vindecarea plăgii.


Indicații postextracționale:
  • Imediat după extracție medicul aplică un pansament steril peste zona de unde a fost extras dintele, care trebuie ținut 30 min, până când se oprește sângerarea.
  • După ce pansamentul este îndepărtat, se va evita iritarea zonei (cu limba, alimente, degetul sau diverse obiecte introduse în plagă) pentru a nu îndepărta cheagul de sânge. Formarea cheagului de sânge în alveolă favorizează vindecarea plăgii. Se va evita și efortul fizic intens pentru 24 ore.
  • Reluarea alimentației se poate face după oprirea sângerării, se preferă alimente lichide, semilichide și masticația pe partea opusă. Se evită alimentele fierbinți sau reci, condimentele, băuturile acidulate, produsele lactate, băuturile alcoolice și fumatul (încetinesc vindecarea plăgii).
  • Se recomandă clătirea ușoară a gurii cu soluție salină sau apă de gură antibacteriană (pe bază de Clorhexidină). Se va evita clătirea puternică a gurii, iar periajul ușor se poate relua a doua zi, cu atenție mărită în zona extracției.
  • Apariția unei senzații dureroase este normală și se va atenua în câteva zile. Se poate administra un medicament antialgic - antiinflamator. În cazul în care apare inflamația se pot aplica comprese reci (reprize de 15 min). Administrarea antibioticelor se face doar la indicația medicului stomatolog.
  • Firele de sutură, dacă plaga a fost suturată, vor fi îndepărtate după 7 zile.

Dacă durerea devine persistentă, apare inflamația, febra sau nu se oprește sângerarea, este recomandat să anunțați medicul stomatolog și să reveniți la cabinet.


Postari populare