sâmbătă, 22 februarie 2014

3 obiceiuri aparent inofensive care afectează dinții


  • Obiceiul de a mușca diverse alimente dure: bomboane, popcorn, semințe, gheață, capătul creionului

Acest obicei, de a ronțăi diverse alimente sau obiecte, este nociv pentru dinți. În contact cu suprafețele dure, suprafața de smalț este afectată și se tocește treptat (abraziune dentară), stratul de smalț poate să dispară complet, iar la exterior să rămână dentina sensibilă la stimuli. Pe lângă abraziune, acest tip de traumatism mai poate să provoace fisuri la nivelul smalțului, care se vor transforma în carii dentare.

  • Periajul dentar efectuat incorect și agresiv

O presiune prea mare aplicată în timpul periajului dentar afectează atât smalțul dentar, cât și gingia, care poate să fie traumatizată și desprinsă de lângă dinte favorizând retracția gingivală.

Discută cu medicul tău stomatolog despre metoda corectă de periaj dentar și folosire a produselor de igienă orală. Folosirea în exces a pastelor de dinți și a produselor abrazive sau cu efect de albire poate să fie nocivă pentru dinți.

  • Gustările dulci între mese și consumul frecvent de alimente acide și dulci (inclusiv unele fructe)

Gustările frecvente între mese, formate din cipsuri, dulciuri, produse de patiserie, băuturi acidulate și dulci, în general alimente acide și cu conținut mare de zăhăr, inclusiv unele fructe, sunt un pericol pentru smalțul dinților. Expunerea frecventă a dinților la substanțe acide și cu conținut crescut de zahăr favorizează apariția cariilor. 

Diverse studii au arătat că o expunere mai frecventă la aceste substanțe este mai nocivă decât o cantitate mai mare ingerată o dată. Acest lucru este posibil datorită proceselor de demineralizare urmate de remineralizare a structurilor dentare, faza de remineralizare fiind întreruptă în cazul dietei cu gustări acide, dulci și frecvente, iar frecvența cariilor crescută.

Consumarea alimentelor cariogere în timpul mesei principale, urmate de alimente care cresc pH-ul oral (branzeturi) și înlocuirea gustărilor dulci cu legume sau produse lactate favorizează remineralizarea smalțului și protejează dinții împotriva apariției cariilor dentare.

Postari populare