duminică, 23 februarie 2014

Tratamentul endodontic


Cel mai frecvent, cauzele afectarii pulpei dentare sunt cariile profunde care ajung in vecinatatea camerei pulpare si traumatismele dentare care produc deschiderea camerei pupare si expunerea pulpei. Atunci cand pulpa este afectata, aceasta este indepartata din interiorul dintelui prin tratamentul endodontic.

Odata cu deschiderea camerei pulpare bacteriile din cavitatea orala patrund in interiorul dintelui afectand pulpa si determinand reactii dureroase. Pulpa afectata poate sa evolueze spre inflamatie (pulpita), cand devine sensibila la stimuli termici (cald, rece) si apar dureri spontane sau spre necroza sau gangrena pulpara (pulpa moare).


Netratata, inflamatia pulpei dentare duce la inflamatia tesutului din jurul radacinii (parodontita apicala) si acumulare de puroi in jurul apexului (abces dentar), iar dintele devine extrem de sensibil la presiune.

Cum decurge tratamentul endodontic


Tratamentul endodontic este procedura de indepartare a pulpei dentare inflamate sau necrozate din interiorul canalelor radiculare, urmata de curatarea si dezinfectare canalelor si obturarea acestora.
Este necesara crearea accesului direct la canalele radiculare pentru indepartarea pulpei dentare (pulpectomie) din toate canalele dintelui cu ajutorul unor ace speciale. Numarul de canale variaza in functie de dinte, incisivii au un canal iar molarii in general 3, insa pot sa existe cazuri in care se intalnesc dinti cu mai mult de trei canale. Intotdeauna trebuie verificat radiologic numarul de canale, forma si lungimea lor pentru efectuarea unui tratament endodontic corect.
Dupa indepartarea pulpei, canalele sunt curatate si dezinfectate. Uneori sunt necesare mai multe sedinte intermediare de tratament pentru inlaturarea infectiei la nivelul canalelor radiculare.
Ultima etapa este cea de obturare a canalelor radiculare cu conuri de gutaperca si pasta sigilanta (obturatia radiculara) pentru a crea un mediu steril favorabil vindecarii dintelui si o obturatie coronara provizorie.

In urmatoarea sedinta se finalizeaza tratamentul prin obturatia coronara. In cazul in care distructia coronara este mare se recomanda folosirea unor mijloace suplimentare de consolidare a recontructiei cum sunt dispozitivele corono-radiculare (confectionate in laborator) sau pivotii din fibra de sticla (prefabricati, nu necesita sedinte suplimentare) si cimentare unei coroane dentare pentru a asigura rezistenta dintelui.

Dupa incheierea tratamentului poate sa apara o durere de slaba intensitate cauzata de iritarea tesuturilor din jurul varfului radacinii si va disparea in cateva zile.

Postari populare