Ne place să zâmbim, ne place să vedem zâmbete frumoase, dar nu întotdeauna ne putem lăuda cu un zâmbet de reclamă. Atunci când zâmbim vrem să etalăm o dantură de un alb strălucitor, care arată că suntem îngrijiți și încrezători. Însă pe parcursul timpului dinții își pierd albul natural și sunt colorați datorită pigmenților din alimente, soluția pentru acest inconvenient fiind procedura de albire dentară.
Dacă o ținută spune multe despre persoana care o poartă, un zâmbet poate să spună și mai multe. Pentru o albire dentară sigură și eficientă, fără efecte adverse, este necesară colaborarea cu medicul stomatolog. Acesta va determina cauzele care au dus la îngălbenirea dinților, starea generală de sănătate dentară și va recomanda procedura de albire potrivită pentru fiecare.
Ce anume determină colorarea dinților?
Culoarea dinților se modifică pe parcursul timpului, fiind implicați mai mulți factori. Infiltrarea smalțului cu pigmenții organici din alimentele consumate (cafea, vin roșu, ceaiuri, sucuri colorate sau condimente), fumatul, anumite antibiotice, fluorizarea excesivă, traumatismele dentare sau pierderea vitalității dentare duc la modificarea culorii dinților, de la gălbui, gri până la pete maronii. Dinții devin mai opaci și închiși la culoare și odată cu înaintarea în vârstă.
Cum acționează gelurile de albire?
Albirea dentară are la bază un proces chimic: compușii peroxidici care stau la baza gelurilor de albire (peroxid de carbamidă și peroxid de hidrogen) aduși în contact cu dintele eliberează oxigen, iar infiltrațiile organice din smalțul dintelui sunt oxidate. În decursul acestei reacții smalțul dentar nu este afectat, iar rezultatele sunt vizibile foarte rapid.
Indicațiile albirii dentare
Albirea dentară poate fi indicată oricărei persoane care dorește să obțină o nuanță mai deschisă a dinților sau să îndepărteze colorațiile inestetice depuse de-a lungul timpului.
Gradul de albire depinde de structura dintelui și tipul de colorant la care a fost expus, de aceea este indicată consultația stomatologică, recomandarea de către medicul stomatolog a procedurii de albire potrivite și supravegherea tratamentului pentru a obține rezultatele dorite.
Înainte de începerea tratamentului trebuie verificată starea de sănătate a dinților și tratarea cariilor și fisurilor în smalțul dentar pe dinții care urmează să fie albiți, pentru ca gelurile de albire să nu pătrundă în interiorul dintelui.
De asemenea este obligatorie efectuarea unui detartraj și periaj profesional pentru curățarea dinților înainte de începerea ședințelor de albire.
Uneori poate să apară o sensibilitate crescută a dinților în timpul sau după tratamentul de albire, însă aceasta dispare în 1-3 zile. Fluorizarea efectuată în cabinet după ședința de albire diminuează această sensibilitate.
De reținut: Substanțele de albire acționează doar pe dinții naturali, obturațiile, coroanele, punțile dentare și fațetele nu sunt afectate de tratament, culoarea lor rămânând aceeași. Albirea dinților devitalizați (fără nerv) se face prin aplicarea soluției de albit în interiorul dintelui.
Contraindicații
- Copii sub 14 ani
- Femeile însărcinate sau cele care alăptează.
- Hipersensibilitatea dentară - simptomele vor fi accentuate după tratament.
Metode de albire dentară
- Albire dentară cu lampa ZOOM
Oferă cele mai rapide rezultate, fiind necesară o singură ședintă pentru obținerea efectului dorit. Este o procedură confortabilă pentru pacienți: gingia este protejată prin aplicarea unei bariere protectoare, apoi se aplică gelul pe suprafața dinților și se menține 15-30 minute sub acțiunea luminii produsă de lampa ZOOM. Pentru obținerea rezultatului dorit se pot face aplicări succesive de gel în aceeași ședință.
- Albire dentară la cabinet
Se folosesc geluri de albire cu concentrație mare (38%) și necesită câteva ședințe la interval de câteva zile distanță. Este mai rapidă și mai confortabilă decât albirea acasă, iar rezultatele sunt de durată. Se face sub supravegherea medicului stomatolog cu aplicarea unei bariere de protecție gingivală pentru a se evita contactul cu gelul, iar apoi este aplicat gelul de albit pe dinți. Rezultatele sunt vizibile după prima ședință.
- Albire cu gutiere acasă
Se realizează cu ajutorul elurilor de albit cu concentrație mică (6%. 10%, 15%) aplicate în gutiere. Pregătirea dinților pentru albire și realizarea gutierelor se vor face în cabinetul stomatologic. Gutierele se poartă câteva ore pe zi sau în timpul nopții și sunt necesare vizite o dată la 2 zile la cabinetul stomatologic pentru monitorizare până la obținerea rezultatelor dorite. Durata tratamentului este mai mare comparativ cu celelalte metode de albire.
Menținerea rezultatelor
Menținerea rezultatelor depinde stilul de viață și factorii care acționează asupra dinților: consum crescut de cafea, sucuri colorate, ceai sau fumat, toate acestea reduc efectul și durata albirii. Medicul stomatolog poate să recomande produsele potrivite pentru îngrijirea dinților și menținerea efectului albirii dentare (paste de dinți, igienizare profesională, alte produs de îngrijire dentară). Tratamentul se poate relua periodic pentru obținerea esteticii dorite.