În prezent o mare parte dintre persoanele adulte se confruntă cu problema unuia sau a mai multor dinți absenți pe arcadele dentare. Implantul dentar, proteza sau puntea dentară pot să înlocuiască cu succes dinții naturali și să asigure funcționalitatea arcadelor dentare. Beneficiul estetic este ridicat: permite corectarea defectelor de culoare, formă sau poziție ai dinților naturali prin încadrarea acestora în lucrări protetice fixe sau înlocuirea cu coroane artificiale.
Rolul dinților pe arcadele dentare
Motivele pentru care nu trebuie să rămânem ”știrbi” sunt atât de natură estetică, cât și funcțională: pe termen lung acest lucru duce la afectarea dinților vecini și antagoniști, a țesutului gingival și osos de la acest nivel.
Lipsa dinților în zona frontală influențează estetica feței, vorbirea și masticația, incisivii fiind dinții cu care mușcăm alimentele. Zonele laterale sunt de asemenea responsabile pentru menținerea dimensiunii etajului inferior al feței și pentru zdrobirea și triturarea alimentelor.
Care sunt consecințele pierderii unui dinte?
Lipsa dintelui din alveola dentară favorizează resorbția osului la acest nivel și migrarea dinților vecini spre zona liberă. Pe lângă aceste modificări, are loc și migrarea verticală a dinților antagoniști, care se deplasează până când întâlnesc un obstacol, uneori pierzându-și implantarea osoasă și ieșind complet din alveolă.
Toate aceste deplasări modifică ocluzia, modul în care mușcăm, declanșând dureri, apariția bruxismului (scrâșnirea dinților) sau afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare. Spațierile apărute pe arcadele dentare favorizează apariția cariilor dentare și a bolilor parodontale.
Ce alegem: puntea, proteza sau implantul?
Înlocuirea dinților pierduți trebuie să fie o prioritate. Este necesară colaborarea cu medicul stomatolog și laboratorul de tehnică dentară pentru a găsi soluția protetică potrivită și realizarea acesteia pentru a corespunde cerințelor estetice și funcționale.
Puntea dentară.
Poate să înlocuiască unul sau mai mulți dinți și reface forma, culoarea și funcția acestora. Este o lucrare protetică fixă confecționată în laboratorul de tehnică dentară pe baza amprentelor luate de medicul dentist. Înainte de aplicarea lucrării este necesară șlefuirea dinților care mărginesc spațiul liber și includerea lor în lucrare. Puntea se aplică prin cimentarea definitivă pe dinții stâlpi șlefuiți în prealabil. Poate să fie confecționată din diverse materiale pentru a asigura rezistența și estetica dorită: metal, metal si ceramică sau compozite, ceramică pe suport de zirconiu sau integral ceramică.
Proteza.
Este soluția indicată în cazul în care lipsesc toți dinții de pe o arcadă dentară sau majoritatea dinților și nu avem suficienți dinți sănătoși restanți pentru ancorarea unei lucrări protetice fixe. Este o lucrare mobilizabilă, făcută în laboratorul de tehnică dentară pe baza amprentelor luate de medicul stomatolog. Materialele folosite asigură rezistența și estetica lucrării în cavitatea orală. Nu necesită șlefuirea altor dinți.
Implantul.
Poate să înlocuiască orice număr de dinți absenți de pe arcadele dentară. Este soluția cea mai apropiată de dintele natural, constând în implantarea unui șurub de titan intraosos, care înlocuiește rădăcina dintelui, urmată pe aplicarea coroanei dentare după aproximativ 6 luni, necesare pentru vindecarea osoasă și integrarea implantului. Estetica și rezistența în timp sunt superioare celorlalte soluții protetice existente.
Trebuie știut:
Extracția dentară este întotdeauna urmată de aplicarea unei lucrări protetice pentru a reîntregi arcada dentară, doar atunci putem considera tratamentul stomatologic finalizat. Extracția unui dinte este aplicată ca ultimă variantă de tratament, după ce tratamentele conservatoare au eșuat, scopul stomatologiei moderne fiind acela de a trata afecțiunile dentare și a prelungi viața dinților naturali cât mai mult posibil.